Philodendron rubrijuvenilum 'El Choco Red'


Philodendron rubrijuvenilum 'El Choco Red' är en långsamt klättrande Philodendron med en smaragdgrön sammetslen framsida med ljust röd baksida av bladet med knottrig stjälk.
Ljust läge utan direkt solljus i mer än 2-3 timmar, placering av plantan i ett fönster åt öst är bra. Undvik direkt solljus mitt på dagen eller eftemiddagen då det kan bränna plantans blad, direkt solljus på morgonen är ok.
Trivs fuktig men ej blöt - cirka ett dricksglas vatten i veckan.
Under vår och sommar fram till början på oktober kan grönväxtnäring tillföras till varannan vattning.
En luftig och dränerande jordmix är bäst. Vi rekomenderar cirka 60% dränerande material utöver blomjord så som orchidébark, biokol eller grus.
Från Sydamerika, Choco regionen i Colombia - därav namnet "El Choco".
När plantan är yngre har den en röd undersida på bladet. Vid högre luftfuktighet får den större blad.
När plantan är liten kan undersidan på bladen bli röda, därav namnet rubri = röd, juvenilum = liten. Plantans textur på bladen är sammetslen och stjälken är lätt knottrig. På grund av sin vackra röda färg blev den snabbt populär bland samlare i USA och handlades som Philodendron 'El Choco Red' baserat på bladfärgen och ursprungsregionen Choco i Colombia. Ny forskning, som möjliggjordes efter odling av växterna och forskning på blomstrukturen har lett till att växten ses som en distinkt art, och den beskrivs som Philodendron rubrijuvenilum från och med 2021. Arten beskrevs av Thomas B. Croat samt Ronald S. Kaufman.
 

Leave a comment